woensdag 10 februari 2010

Goed nieuws: geen lammetjes meer nodig

De ECMO-training kan voortaan zonder proefdieren plaatsvinden!

Het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud ontwikkelde een softwareprogramma waarmee met een babypop levensechte ECMO-situaties gesimuleerd kunnen worden.
ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is een behandelingsmethode voor pasgeborenen met zeer ernstige ademhalingsproblemen. Dankzij de ontwikkelde software kan de ECMO-training voortaan plaatsvinden zonder gebruik van proefdieren. De software is uniek voor Nederland en de rest van de wereld.
ECMO-training van artsen en verpleegkundigen gebeurde tot nu toe alleen met behulp van lammetjes. Zij benaderen het meest de bloedcirculatie en het gewicht van een pasgeborene.
Bij de nieuwe methode wordt de sofware gekoppeld aan een zeer geavanceerde babypop, waarbij alle levensechte situaties gesimuleerd kunnen worden.
Kunstlong
Bij de ECMO wordt gebruik gemaakt van een kunstlong. Tijdens de behandeling wordt zuurstofarm bloed uit het lichaam van de baby gehaald en door een pomp naar de kunstlong gebracht. Daar wordt het bloed gezuiverd van koolzuur en krijgt het extra zuurstof. Vervolgens wordt het aan de baby teruggegeven. De ECMO neemt de functie van hart en longen tijdelijk over, waardoor de longen rust krijgen en kunnen herstellen.
Het UMC St Radboud is één van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20 pasgeborenen een ECMO behandeling in Nijmegen.


ECMO-training in het UMC St Radboud

2 opmerkingen:

Sappho zei

Woooeeef Diva, wat heb je weer goed nieuws op je blog. En dat voor de lente wat mooi!
Wafs van Sappho

Diva zei

hee woefeldeblaf Sappho, ja goed hé? Soms plaats een Henk berichten over ellende met dieren, en gelukkig is er af en toe ook heel goed nieuws te vertellen.
Vind je het springende lammetje op de foto eronder niet grappig? Ik zou zo wel naar die dijkwei toe willen! Sneeuwkwispels, je Diva