De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen in hun Nederlandse vestigingen foie gras van de menukaart. Dit hebben zij Wakker Dier laten weten. Ze vinden de productie van de ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk. Het is een succesvolle start van de nieuwe campagne van Wakker Dier die erop is gericht om hotel- en restaurantketens foie gras-vrij te krijgen. De campagne startte met een informerende brief aan de hotelketens over de dieronterende dwangvoedering. Binnenkort wordt de campagne vervolgd met publieksvoorlichtingsacties. Diverse hotelketens, waaronder Van der Valk, hebben de omstreden foie gras nog op de menukaart staan.In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed bij wet verboden. Ook vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM en vele restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen pneumatisch gedwangvoederd. Dit gebeurt meermalen per dag en zo’n 2 tot 3 weken lang. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode, als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.
WELKOM op het log van Diva Habiba Dietrich, roepnaam DIVA. Op dit log schrijf ik over mijn belevenissen, meningen en huskydenken.
dinsdag 9 juni 2009
Goed nieuws van Wakker Dier
Luxe hotelketens stoppen met foie gras!
De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen in hun Nederlandse vestigingen foie gras van de menukaart. Dit hebben zij Wakker Dier laten weten. Ze vinden de productie van de ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk. Het is een succesvolle start van de nieuwe campagne van Wakker Dier die erop is gericht om hotel- en restaurantketens foie gras-vrij te krijgen. De campagne startte met een informerende brief aan de hotelketens over de dieronterende dwangvoedering. Binnenkort wordt de campagne vervolgd met publieksvoorlichtingsacties. Diverse hotelketens, waaronder Van der Valk, hebben de omstreden foie gras nog op de menukaart staan.In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed bij wet verboden. Ook vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM en vele restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen pneumatisch gedwangvoederd. Dit gebeurt meermalen per dag en zo’n 2 tot 3 weken lang. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode, als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.
De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen in hun Nederlandse vestigingen foie gras van de menukaart. Dit hebben zij Wakker Dier laten weten. Ze vinden de productie van de ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk. Het is een succesvolle start van de nieuwe campagne van Wakker Dier die erop is gericht om hotel- en restaurantketens foie gras-vrij te krijgen. De campagne startte met een informerende brief aan de hotelketens over de dieronterende dwangvoedering. Binnenkort wordt de campagne vervolgd met publieksvoorlichtingsacties. Diverse hotelketens, waaronder Van der Valk, hebben de omstreden foie gras nog op de menukaart staan.In Nederland is de productie van foie gras vanwege dierenleed bij wet verboden. Ook vele winkel- en horecabedrijven laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, Lucas Klamer, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM en vele restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen pneumatisch gedwangvoederd. Dit gebeurt meermalen per dag en zo’n 2 tot 3 weken lang. Zo worden de levers in korte tijd vijf tot tien keer groter dan normaal. Dagelijks wordt ongeveer een kwart van het lichaamsgewicht aan vette maïsbrij naar binnen gepompt. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd.Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode, als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten